Mi a RED módszertan?

Viktor

A RED egy mozaikszó: Radical Emotional Development, magyarul nagyon hatékony, nagyon gyors, érzelmi fejlődés.

A módszer alapja az EQ fejlesztése speciális, saját élményeket adó pszichodramatikus elemekkel bíró helyzetgyakorlatokon keresztül, egyidejűleg az ezzel járó folyamatok elméleti hátterének megértésével. Olyan integrált rendszer, amely a pszichológia számos területét (TA, NLP, Gestalt, Pszichodráma, Jung-i analízis) ötvözve egy átfogó térképet ad az emberi psziché működéséről. Segít abban, hogy olyan emberékké váljunk, akik mély, hiteles kapcsolatokat tudnak kiépíteni másokkal, ezáltal pedig hatékonyabban tudják kezelni a környezetükben létrejövő feszültségeket és megoldani a konfliktusokat, legyen az magánéletbeli vagy munkahelyi.

Van egy olyan küldetés tudatunk, hogy lényegében társadalmi szinten szeretnénk az érzelmi intelligenciát, érzelmi tudatosságot fejleszteni. Mert azt látjuk, hogy ahhoz, hogy egy társadalom minél egészségesebb legyen, elengedhetetlen az érzelmi tudatosság.

Fontos, hogy az emberek tudják, hogy miben vannak benne. Egyfajta önállóságot és szabadságot ad, ha fel tudják ismerni a saját, vagy embertársaik hárítási folyamatait és arra tudatosan reagálnak.

RED Academy - Kiss Szilvia, Gaál Viktor és Brózik Klára
RED Academy - Kiss Szilvia, Gaál Viktor és Brózik Klára

A RED Academy pedig a RED módszer szerint dolgozó szakemberek képzésére specializálódott?

Viktor

Igen, egyéni-, csoportos-, és szervezetfejlesztő RED EQ trénereket képzünk. A képzésnek nem feltétele, hogy coach oklevéllel, vagy pszichológus diplomával rendelkezzen az adott jelentkező, (persze előny) de sok pszichológustan hallgató, frissen végzett pszichológus is jelentkezett annak okán, hogy könnyebben átviszik a módszer segítségével az elméletet a gyakorlatba.

Kinek ajánljátok a képzést?

Klári

A segítő szakmákban dolgozóknak, trénereknek, coachoknak, akik szeretnék az eszköztárukat bővíteni, vagy azoknak, akik sokkal mélyebben szeretnék megismerni saját működéseiket.

Egymástól független oklevelet, képesítést lehet megszerezni?

Szilvi

Az asszisztensi szintnél az elméleti háttérre fókuszálunk és kevesebb technikát tanulunk. A három különálló tréneri szint: egyéni, csoportos, szervezetfejlesztő. A RED Master képesítést pedig ez a három adja ki.

RED Academy Egyéni EQ tréner tanúsítvány
RED Academy Egyéni EQ tréner tanúsítvány

Miben különbözik a szervezetfejlesztésben használt RED módszer a civil EQ tréning csoportoktól?

Klári

Az egyéni, úgymond civil EQ tréningeken jóval több személyes tartalommal dolgozunk, míg egy szervezeten belül csak azokkal a folyamatokkal, jelenségekkel foglalkozunk, amik a munkavállalói, vezetői szerepében befolyásolják a klienst. Általános szervezetfejlesztéshez képest viszont markánsan több a pszichológiai elem, ami fontos a csoportdinamika, az EQ személyes és társas kompetenciáinak fejlesztése szempontjából. A vezetéshez, szervezetek fejlesztéséhez tartozó témakörök, mind kapnak egyfajta EQ perspektívát, egy soft megközelítési módot. A képzésen résztvevők kifejezetten inspirálónak szokták nevezni a régi módszerek “újrahuzalozását.”

Viktor

Persze a szervezeten belül is sokszor ugyanoda jutunk. A gyökerekhez, mintázatokhoz, meghatározó életeseményekhez. Szükség van a személyes EQ tréningekre is (ez egyfajta coaching), hiszen a személyes témák, helyzetek átbeszélése nem az egész csapat előtt zajlik.

Klári

Illetve praktikus továbbá a résztvevőknek, hogy ha a felismerések által úgy döntenek, tovább szeretnék fejleszteni magukat, ezt helyben nálunk, velünk megtehetik, hiszen a kapcsolat és a kialakult bizalom már adott.

Milyen hosszú egy képzési folyamat? Önmagában az asszisztensi és később a ráépülő modulokat vesszük?

Szilvi

Az egyéni EQ tréneri szint fél évet ölel fel, (100 óra) mely után következik a gyakorlat és a vizsga. Az asszisztensi tréning 2 modulból áll, modulonként 30-30 óra a képzési idő. Ezután jön az egyéni EQ tréner fokozat, amely szintén 30 óra. Mindezeken felül teljesíteni kell még 10 óra kötelező gyakorlatot egyéni coaching formában. Havi lebontásban ez másfél napot jelent, péntek délután/este és szombaton teljes nap. A csoportos EQ tréner képzés megkezdése előtt pedig, a képzés részeként, kötelező minimum egy 10 alkalmas EQ tréningen való részvétel is.

Klári

Igen, ez két dolog miatt is fontos: az egyik az, hogy saját élményt szerezzenek a módszerről, a másik, hogy stabil személyiséggel és önismerettel rendelkezzenek a leendő csoportvezetők, hiszen képesnek kell lenniük másokat kísérni, vezetni, tartani és helyzeteket facilitálni.

REDWood pszichológiai és tréningcentrum
REDWood pszichológiai és tréningcentrum

Az asszisztensi és az EQ tréner képzések hamarosan újra indulnak. Mikor kezdődik, lehet még rá jelentkezni?

Szilvi

Február végén startol a következő képzés és a jelenlegi helyzetre való tekintettel ez lesz a második olyan csoport, ahol hibrid megoldásban zajlik az oktatás. A képzés hatékonysága miatt nem vállalunk túl nagy létszámot ezért már csak 2-3 jelentkezőt tudunk fogadni. Február 19-ig van még lehetőség jelentkezni a megadott elérhetőségeken keresztül.

Az előző félévet nagy sikernek könyveljük el a képzés átformálásának szempontjából. Hatékonyan tudtuk átemelni a személyes találkozókat online felületre. Sem a háttérelméleti, sem a gyakorlati képzés minősége nem sérült. Most is online fogunk kezdeni és az országos nyitással együtt térünk majd át a személyes képzésre.

A 2021-es évtől kezdve pedig terveink között szerepelnek mini kurzusok indításai is. Egy-egy témakörrel kapcsolatban vendégoktatók meghívásával, témaspecifikus előadásokra lehet számítani.

RED Academy képzés 2020 csapat - online órák
RED Academy képzés 2020 csapat - online órák

Miért szerettek a REDWood falain belül dolgozni?

Viktor

A képzés szempontjából különösen hasznos, hogy vannak nagy termek, ahol az egész csoporttal jól tudunk dolgozni és szükség esetén, ha 1-2 fővel elkülönülten kell ezt tennünk, ott vannak a coaching szobák is.

Szilvi

Illetve nagyon jó központi helyen van a REDWood, a Bartók Béla útra mindenki könnyen, gyorsan idetalál, szeretik a környéket, szeretnek itt ebédelni, tényleg családias hangulat van.

Klári

Igen, számomra is hasonló. Mert ellentétben a multik világában lévő piaci motivációval a trénerek elsősorban érzelmi kötődés alapján maradnak itt velünk a RED kötelékében. Ez egyfajta lelki összetartozás, egymás segítése, közös értés és közös cél. Ezért is érezzük úgy, hogy a REDWoodban dolgozók egy nagy család.

RED Academy tréningterem
RED Academy tréningterem

Frissen végzett akadémiások mondták

“Egyrészt ez egy egységes módszertan, amely egy keretrendszerbe foglalja mindazt, amit az érzelmi intelligenciáról tudtam, vagy tudni véltem. Egy kiváló struktúra és kapaszkodó ahhoz, hogy ne csak ilyen “lebegő iskolák” legyenek, hanem egy folyamatban láthassam azt, hogy hogyan gyógyítja a psziché saját magát, ezáltal ad egy mélyebb önismeretet maga az eszköz. Illetve amire én szakmailag már használtam és használni is fogom, hogy az üzleti kommunikációs képzésekben, az önismereten keresztül a miért kérdésre fogunk tudni egy érettebb választ kapni. Például egy tárgyalástechnikában az is izgalmas, hogy hogyan érem el a saját céljaimat és ahogy a szakmai irodalmakban is sokat hangsúlyozzák, hogy miért szeretném ezeket a célokat elérni vagy, hogy milyen célokat szeretnék elérni az legalább ugyan olyan, hanem még fontosabb, mint az, hogy hogyan.

Én csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a képzést! Sok sikert!”

“Mit kaptam a RED módszertantól?

Mint mikor élsz egy nagyváros dzsungelijében, rengeteg információ és impulzus ér pillanatok tört része alatt, vibrál minden, feszít a kérdés folyamatosan, hogy cselekedj, merre menj, mi a neked jó és ehhez igen nehezen találod az utad a kavalkádban. Egy idő után már összemosódnak a dolgok és káosz alakul ki benned, hogy mit várnak tőled és Te mit szeretnél igazán, ráadásul ezt egyszerre. Már rég nem hallod magad! Érzed, hogy ez így nem jó, de nincs eszközöd, mert nem kaptál, nem szereztél eddig a változtatáshoz. Így napról napra nekiveselkedsz, de mégsem tudod átszakítani a korlátaidat, nem találod a tartós megoldást, jobban pofoz az élet a szükségesnél. Idővel halványodik az erőd és a vágyaid elhomályosodnak a tehetetlenségedben. Elkezded elfogadni helyzeted, pedig érzed, hogy nem ez vagy, nem erre születtél amilyen érzések között létezel, de a sok próbálkozás elfárasztott. Ha már eleget éltél így, jön egy pillanat mikor kidob a mókuskerék és azt érzed, ezt a legfontosabb helyrerakni, mert az életed alfája és Omegája az, hogy érzed magad a bőrödben. Felértékelődnek az érzéseid, amik eddig másodlagosak voltak a nagyváros törvényei szerint, hogy megfelelhess annak az ezer feladatnak, amit naponta teljesítened kell, hogy ne lógj ki a sorból. Mikor nem tudod, hogy csináld, csak azt érzed hogy kell! A RED az, ami a színházban a függöny mögött zajlik, nem a színház amit eddig valóságnak gondoltál, hanem az ahonnan ered a színház a háttérben rejlő igazság felismerésének kulcsa. Mikor rátalálsz erre a kulcsra és elkezdenek nyílni segítségével az ajtajaid, kitágul a világ,megérted mi mozgatja a körülötted lévő dolgokat valójában, olyan mintha a nagyváros apokalipszisából a sötét szerteágazó, milliárd tekervénnyel beszőtt zsákutcák után felülsz egy repülőre és a tudatosság segítségével fentről látod amiben létezel, kitágul a tér, meleg napsugarak simogatnak és összeáll a film hogyan működünk. Meglátod az összefüggéseket, térkép körvonalazódik a labirintusban. És immár ebben a filmben nem szereplő vagy, hanem a rendező, mert tudatod tudatos lett. Ez az új eszközöd, szemüveged mely máshogy látja ugyanazt a világot és mindenhol működik!  A társaddal, gyermekeddel, kollégáddal és a boltban idegenekkel. Ezzel a szemüveggel nem csak magadnak és magadon, de másoknak is segítségére lehetsz.

Fellélegezhetsz, ezt kerested!”