Interjú: Várai Varga Rita, RED tréner

A klienseimben rejlő lehetőségeket keresem.

Miért választottad a segítő munkát?
Mások támogatásánál, fejlesztésénél mire figyelsz leginkább?

Nem volt tudatos döntés, de ha jobban belegondolok, már angol nyelvszakos egyetemista éveim alatt is kiemelt figyelmet fordítottam a pszichológiára, neveléstudományhoz kapcsolódó tárgyak tanulására és rájöttem, hogy mennyire fontos a megfelelő, hiteles kommunikáció és az igazi motiváció megtalálása. Mivel már akkor is a diákokban rejlő lehetőségek foglalkoztattak, ezért RED trénerként is az van a fő fókuszban hogy a kliensben rejlő lehetőséget hozzam felszínre a lehető leghatékonyabban. Azt hiszem a segítő munka választott engem.

Milyen technikákat, módszereket használsz?

Magánemberként, számomra is nagyon fontos a pontos cél meghatározása, ezért gyakran használom a Vision board módszert, aminek segítségével a kliens szembesül a terveivel és azok megvalósíthatóságával. Mivel részletesen végig vesszük az összes utat, lehetőséget a célok eléréséhez, nincs mód a hárításokra, álmodozásra, csakis a tiszta realitást fogjuk közösen papírra vetni. Ez az együttesen megalkotott kép nagy segítség, hogy ne térjünk le a kijelölt útról.

Szívesen dolgozok a tudatalatti üzeneteivel is, sokan fordulnak hozzám Álom analízist kérve. A fiaimat is gyakran kérdezem az álmaikról, így is jobban megértem, hogy mi zajlik bennük.

Mi a legnagyobb erősséged? Milyen a stílusod?

A visszajelzések szerint, nyugodt, türelmes és megfontolt természetemnek köszönhetően a kliensek hamar megnyílnak az elfogadó, ítéletmentes közegben. Pozitív szemléletemmel  még az extrém, krízises  helyzetben  is a változás, változtatás lehetőségét látom és fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mindenki a saját tempójában fedezze fel útját, önmagát.

Kik fordulnak hozzád a leggyakrabban? Mi a leggyakoribb kihívás, amivel megkeresnek?

Nagyon változó, megkeresnek párkapcsolati problémákkal, önértékelési zavarokkal és akár veszteség élménnyel birkózók is. Klienseim közt vannak cég vezetők, egyetemet végzett magukat kereső fiatalok, munkahelyet váltani készülő középkorúak, továbbtanulás előtt álló fiatal felnőttek.

A következő kérdések szoktak a legtöbbször felmerülni:

  • Szabad – e haragudnom a szüleimre? Miért nem tudnak szeretni úgy a szüleim ahogy szeretném?
  • Miért nem tudok kialakítani megfelelő párkapcsolatot? Hogyan legyek férfi/nő?
  • Miért van rajtam ekkora túlsúly? Hogyan fogadjam el magam?

Te hogyan, kinek a segítségével fejlesztetted magad, az önismeretedet?

Én magam is szakemberek segítségével dolgoztam fel saját érzelmi elakadásaimat és saját bőrömön tapasztaltam meg különböző módszereket. Nálam a leghatékonyabbnak a csoportos EQ tréning és a pszichodráma bizonyult.

Szabadidődben mit csinálsz legszívesebben, mi az, ami feltölt téged?

Pszichológiával kapcsolatos újdonságok és könyvek nagyon érdekelnek, de szeretem ezen kívül a könnyed témájú könyveket és az életrajzi, kortárs aktuális világot bemutató regényeket. Így a tavaszi karantén idején, több időm lett olvasni, aminek nagyon örülök. A tenisz pedig gyerekkori kedvenc sportom, amikor tehetem időt szakítok rá most is. Továbbá igyekszem rendszeresen futni, bár elindulni a legnehezebb, de végül mindig feltölt.

További információ